Vic Obdam introduceert: Staal2030 en Staal2050

De afgelopen jaren heeft Vic Obdam in meerdere projecten mogen pionieren met hergebruik van staal. Wij weten dat het hergebruiken van staal een stuk beter is dan nieuw staal toe te passen, maar hoe meten we nu de exacte impact die wij maken? Hiervoor introduceren wij twee Environmental Product Declarations, onder de namen: Staal2030 en Staal2050.

Deze namen, en de referenties in de logo’s komen niet zomaar ergens vandaan. Wij zetten ons met deze producten volledig in voor de doelen van het Parijsakkoord: 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050! Wij weten dat het mogelijk is om staal her te gebruiken, maar zien ook dat gebruikte profielen nog niet altijd tijdig beschikbaar zijn. Vandaar dat wij hebben gekozen om de mate van hergebruik op te delen.

Voor Staal2030 passen wij dus nog 50% nieuw staal toe. Om de milieu impact van dit nieuw te produceren staal zo laag mogelijk te houden, rekenen wij met EAF-staal. EAF-staal wordt geproduceerd met een Electric Arc Furnace (EAF). Deze EAF wordt gevoed met hernieuwbare stroom en een hoog aandeel schrootmateriaal, met een halvering van de CO2-uitstoot als gevolg. Deze duurzamere vorm van staalproductie wordt door verschillende staalproducenten uit Europa gecertificeerd aangeboden.

Onze EPD’s hebben wij laten valideren in de Nationale Milieu Database (NMD). Om dit te laten doen hebben wij een uitgebreide LCA-studie uitgevoerd, onder begeleiding van stichting Building for Good. De EPD’s zijn te downloaden via de onderstaande links.

Staal2030

Download EPD: Staal2030 EPD – Vic Obdam Staalbouw

Nationale Milieu Database publicatie: https://milieudatabase.nl/nl/viewer/milieuverklaring/nmd_95456/

Staal2050

Download EPD Staal2050: Staal2050 EPD – Vic Obdam Staalbouw

Nationale Milieu Database publicatie: https://milieudatabase.nl/nl/viewer/milieuverklaring/nmd_95427/