Vic onderneemt 100% gasloos

Duurzaamheid. Het is waar wij als Vic Obdam in uitblinken. We denken graag groots en realiseren al ruim dertig jaar vooruitstrevende projecten. Om die lijn van vooruitstrevendheid door te trekken, moeten we ook goed naar onszelf en onze manier van doen kijken. Wij geloven dat waar verbeterpunten liggen, je die moet aanpakken. Zo lag er voor ons nog een uitdaging op het gebied van energieverbruik.

We zijn er dan ook trots op om te kunnen vertellen dat we sinds 1 januari 2021 als bedrijf honderd procent gasloos opereren, een besparing van 10.000 Nm3 per jaar!

Duurzaamheid in staalbouw

Op de spuithal na, draaide ons bedrijf al volledig op twee grondgebonden warmtepompen en een luchtwarmtepomp. Nu de spuithal ook is aangesloten op de twee extra luchtwarmtepompen, opereren we geheel gasloos. Dit is wederom een grote stap in ons doel om duurzaamheid in staalbouw voorop te zetten.

De totale warmtehuishouding van het bedrijf ziet er nu als volgt uit:

  • 2 grondgebonden warmtepompen (aardwarmte)
  • 1x luchtwarmtepomp (kantoor-fabriek)
  • 2x luchtwarmtepomp (spuithal)
Artboard Created with Sketch.

De weg naar 100% gasloos

Als we ons realiseren waar we vandaan komen en welke stappen we hebben gezet, kunnen we niet anders dan trots zijn. We nemen je even kort mee in de Vic Obdam-geschiedenis …

Eind jaren negentig gingen de eerste cv-ketels eruit en werden deze vervangen door grondgebonden warmtepompen. In de jaren daarna werden ook de laatste ketels weggehaald en vervangen door luchtwarmtepompen, waarmee je ruimtes niet enkel kunt verwarmen, maar ook koelen. Dit is van belang voor onze lashal. In 2016 werden er nog eens 1370 zonnepanelen op de daken geplaatst, wat ons nu al 1.500.000 kWh heeft opgeleverd. En nu opereren we als bedrijf ook nog eens compleet gasloos!

We hebben te maken met een innovatieve sector, waarbij duurzame initiatieven elkaar in rap tempo opvolgen. Wij als Vic Obdam gaan graag mee in die verandering.