Even voorstellen: Oscar Obdam

Op de beesten af

Als een echte Obdam (vader Ruud is de broer van Vic en werkt ook bij het staalbedrijf) trok Oscar als een magneet naar Braken 14. Nog nat achter de oren maaide hij er het gras en veegde hij de werkplaats aan. Het betere scholierenwerk, zeg maar. Totdat hij balken mocht hechten en lassen. De staalbouwer in Oscar was geboren.

“Het heeft zo moeten zijn, denk ik. Tijdens stages deed ik ervaring op in de tekenkamer en bij de werkvoorbereiding en na mijn studie Technische Bedrijfskunde ben ik begonnen als projectleider naast Pieter.” Voor Oscar’s mooiste projecten moeten we in de dierenwereld zijn. Het apenverblijf in Diergaarde Blijdorp staat hoog genoteerd. Iedereen die in Rotterdam aapjes gaat kijken, ziet ook de mooie stalen bogen waaroverheen de netten zijn gespannen. Staal als constructie, maar ook als decoratie.

Onzichtbaar, maar net zo’n huzarenstukje was het Grote Museum in Artis. “Hier moesten stalen balken tussen monumentale houten vakwerkspanten gemonteerd worden. Qua bouwmethodiek was dat super uitdagend. Door de goede samenwerking met engineering, montage en de hoofdaannemer is dat vlekkeloos verlopen.”

Maar voordat iedereen gaat denken dat Oscar alleen wordt losgelaten op dieren, hij begeleidt ook projecten ‘voor mensen’, van de bouw van zware industriële gebouwen tot ingewikkelde renovaties. “Ik blijf mij ontwikkelen. Van Gino steek ik veel op over de advisering in het voortraject van een project, nog voor er een offerte gemaakt is. De komende tijd ga ik me meer verdiepen in de technische acquisitie. Daar heb ik zin in.” Het jochie met de bezem en de grasmaaier is allang niet meer nat achter de oren.