Upcycle Mall, Rotterdam

Opdrachtgever
BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten West
Locatie
Rotterdam
Uitvoering
2024

 

 

Een puzzel leggen met duizend zware stukjes.

In de productiehal van Vic Obdam Staalbouw ligt naast fonkelnieuwe stalen elementen een stapel gebruikte, wit gecoate liggers en kolommen. Een restantje? Integendeel! Zij krijgen een tweede leven in een nieuw gebouw. Zie hier de toekomst van de staalbouw.

Grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. Dus moeten we zuinig zijn op onze natuurlijke materialen. Steeds vaker wordt onderzocht hoe deze materialen, waaronder staal, hoogwaardig te hergebruiken zijn. Vic Obdam gaat die uitdaging graag aan. “We streven intern al naar een duurzame bedrijfsvoering. Het is mooi als we onze zorg voor het milieu ook kunnen vertalen naar de projecten die we uitvoeren”, vertelt projectleider Oscar Obdam.

WhatsApp Image 2023-08-08 at 15.51.36 (1)
We streven intern al naar een duurzame bedrijfsvoering. Het is mooi als we onze zorg voor het milieu ook kunnen vertalen naar de projecten die we uitvoeren

Artboard Created with Sketch.

TOTAAL HERGEBRUIKT: 150.000 KG

Het grote reshuffelen

De verzameling gebruikt staal in de productiehal van Vic staat voor zo’n circulair project. Het is afkomstig van een gedemonteerd pand van TNO in Delft. Het wordt toegepast in de ‘Upcycle Mall’ in Rotterdam. Een nieuw gebouw dat in zichzelf al een en al kringloop uitstraalt. Hier worden gebruikte producten naartoe gebracht en zo nodig opgelapt, zodat ze hun weg weer terug kunnen vinden naar tevreden consumenten. “Met het gebouw geven we het goede voorbeeld”, lacht Oscar. “Ook de hele afwerking bestaat uit gebruikte, secundaire materialen.”

Maar zo makkelijk als het recyclen van staal klinkt, is het niet. Dat laat ook dit project weer zien. Niet elke ligger of kolom was geschikt voor hergebruik in het nieuwe ontwerp, en ook niet op de plek waar hij stond of lag. Dus begon in de tekenfase het grote reshuffelen. Oftewel, wat komt waar?

_31A9390 72 dpi srgb upcycle
_31A9420 72 dpi srgb upcycle

Ouderwets vakwerk

Feit is dat er 25% nieuw staal in het gebouw verwerkt wordt. Het gaat vooral om hulpstaal dat bedoeld is om de grote glaspartijen te dragen. De Ucpycle Mall krijgt een uiterst transparante uitstraling. “Dit betekent dat de belasting op de stalen constructie groter wordt. Dan ontkom je er niet aan om in de detailengineering voor elke bestaande verbinding te onderzoeken of deze sterk genoeg is of mogelijk verzwaard moet worden.” Het verklaart ook waarom er stalen elementen in Obdam liggen. Zij moeten aangepast worden. “Eigenlijk is dat het ouderwetse vakwerk.”

Elk project valt of staat met een goede samenwerking tussen architect, constructeur, aannemer en staalbouwer. Maar in deze circulaire opgave heeft die samenwerking kanten die je niet meteen verwacht. Zo heeft Vic Obdam samen met de hoofdconstructeur afspraken gemaakt over de keuring van het bestaande laswerk wat in de constructie zit, en in welke mate er materiaaltesten gedaan moesten worden om de ingrediënten mix van het staal vast te stellen.

Bloed sneller stromen

In september wordt begonnen met de bouw van het stalen skelet. De fases worden in maximaal vier weken achter elkaar neergezet. Het nieuwe milieupark en de Upcycle Mall zal rond de zomer 2024 openen. Oscar: “We zitten vaak al in complexe projecten. Daar gaat ons bloed sneller van stromen. Met dit project doen we ervaring op met iets dat goed is voor de planeet en in de toekomst volgens ons heel normaal gaat worden. Dat geeft een fijn gevoel.

Schermafbeelding 2023-12-04 083344