Biopartner 5, Leiden

Opdrachtgever
Biopartner Center Leiden
Locatie
Verlengde Wassenaarseweg, Oegstgeest
Uitvoering
Juni 2018 - Februari 2021

 

Donorstaal, de nieuwe basis

Vic Obdam heeft haar oorsprong in de landbouwmechanisatie. Het bedrijf nam echter al vanaf haar oprichting in 1984 ook constructiewerk aan en dat werd zo’n succes dat men twintig jaar later besloot zich hier volledig op te focussen: Vic Obdam Staalbouw is geboren. Vic Obdam Staalbouw maakt in opdracht van zowel grote Nederlandse aannemers als van kleine bouwbedrijven in West-Friesland staalconstructies voor de woning- en utiliteitsbouw. De kracht zit in de brede inzetbaarheid. En in de ambitie vooruit te denken. Dat bracht Vic Obdam bij hergebruik van staal. Want circulair en toekomstbestendig bouwen, dat ziet deze pionier wel zitten.

300 dpi defkopie
Op deze manier wordt hergebruik van staal in een later stadium toegankelijker dan ooit.

Artboard Created with Sketch.

TOTAAL HERGEBRUIKT: 165.000 KG

 

 

In Leiden is hard gewerkt aan het hergebruiken van veel constructieve gebouwonderdelen van universiteitslaboratorium Gorlaeus. Deze materialen zijn hemelsbreed nog geen vijfhonderd meter verderop toegepast bij de bouw van de nieuwste vestiging van BioPartner Center Leiden. Vic Obdam monteerde in totaal 250 ton staal in deze nieuwe vestiging. 165 ton hiervan is uit Gorlaeus afkomstig donorstaal.

‘Beelen, expert in sloopwerken, is verantwoordelijk voor de demontage van het huidige universiteitsgebouw. Alle door Beelen gedemonteerde stalen portalen zijn door IMd genummerd en door ons in het 3D-model van BioPartner verwerkt,’ aldus Rick de Keijser, projectleider bij Vic Obdam. ‘Omdat we de portalen in het model inmeten, krijgen we inzage in eventuele afwijkingen en kunnen we perfect bepalen welke portalen waar geplaatst kunnen worden in de nieuwbouw van BioPartner. De aanpassingen aan de portalen worden in onze tijdelijke hiervoor volledige ingerichte werkplaats in Leiden verricht, zodat we de bestaande portalen kunnen aanpassen. Zo houden we het aantal transportbewegingen en hiermee de CO2-footprint minimaal.’

‘Dit is de markt van de toekomst,’ verteld Pieter Klijn, directeur bij Vic Obdam. Daarom zetten we bij dit project ook in op dubbele duurzaamheid. We gebruiken zoveel mogelijk donorstaal en zorgen er daarnaast voor dat de constructie zodanig wordt gemonteerd dat deze aan het einde van de levensduur weer eenvoudig te demonteren is. In de nieuwe situatie maken we dus nagenoeg geen gebruik van vaste verbindingen. En natuurlijk leggen we alle beschikbare informatie vast in het BIM-model. Omdat we niet alle eigenschappen van het donorstaal kenden, is dit in opdracht van IMd door een extern bureau onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn ook aan het model toegevoegd. Op deze manier wordt hergebruik van staal in een later stadium toegankelijker dan ooit.’

_K0B3060 BEWERKT
Het is eenieder duidelijk dat we grondstoffen niet kunnen blijven uitputten. We hebben een maatschappelijke taak en bij Vic Obdam pakken we die met beide handen aan.

Pieter Klijn

Artboard Created with Sketch.